Vegán leszek. Ezt az utat mutatom be a blogban. A motivációm, botladozásaim, hogy másoknak könnyebb legyen.

Vegán Leszek

Vegán "halászlé" recept

Én erre vagyok a legbüszkébb! Annak ellenére, hogy nem volt benne semmilyen állat, főleg nem hal, teljesen halíze- és illata volt :) Mindez egy algafajtának köszönhető, amit a Bijoban vettem. És még "halszeleteket" is tettem bele! Az egész recept nagyon egyszerű és gyors, úgyhogy én ezentúl mindig így csinálom!

img_1710.JPG

Tovább olvasom

Vegán és cukormentes marcipános szaloncukor

Ez lett az egyik legjobban sikerült alkotásom az idén, és ez is a legegyszerűbb! Az alapreceptet a vegankaracsony.hu oldalon találtam, azt ajánlom mindenkinek, mert nagyon sok jó recept van fent.

img_1720.JPG

Én pár dolgon változtattam, például nyírfacukor helyett fruktózt használtam, útifűmaghéj helyett fahéjat, és bio narancsolaj helyett egyszerűen a narancs levét facsartam a tésztába. Gyors, egyszerű, és a rokonok szerint is nagyon finom :)

Vegán bejgli recept

Évek óta csinálok bejglit Karácsonyra, eddig csak cukormenteset, de idén először vegán is lett. Mindössze a tojást kellett helyettesítenem. A tésztában szerintem sikerült is, a teteje viszont nem lett olyan szép márványos, mint mikor még tojással csináltam. Ha erre van tippetek (ami cukormentes is, tehát a juharszirup nem jó), akkor kérlek szóljatok. Az íze viszont most is jó, ennek ellenére is :) Íme a receptem, amit több másik receptből gyúrtam össze az évek alatt.

img_1717.JPG

Tovább olvasom

Példás vegánok: Váli Tomi

Példás vegánok

Úgy gondolom, hogy az embernek fontosak a példaképek. Olyan emberek, akiktől tanulhat, akik megmutatják neki az utat. Ezért indítottam egy sorozatot, amiben olyan vegánokat mutatok be, akik hatással voltak rám, és akikről szerintem mások is példát vehetnek. A bemutatkozáson kívül 10 kérdést tettem fel nekik, amikből talán megismerhetitek ti is az ő gondolkodásukat és motivációjukat.

img_20150816_122847.jpg

Tomit rövid vegetáriánus korszakom alatt ismertem meg a Vegetáriánus fesztiválon. Még éppen csak ismerkedtem a vegánsággal, és rengetek kérdés volt bennem, hogy tudnám beilleszteni az életembe. Ő pedig nagyon sok kérdésemre tudott válaszolni. Ráadásul Tomi testépítő és fizikusnak tanul. Tehát nem buta, és nem is gyenge, amiket ugye a kevésbé tájékozottak fel szoktak hozni a vegánok ellen :) Ha érdekel, a rajongói Facebook-oldalán te is nyomon követheted az edzéseit. Ismerjétek hát meg ti is őt!

Tovább olvasom

A rákkeltő húsokról és az elfogadásról

Nem akartam ezzel a témával foglalkozni, de végül mégis eszembe jutott valami olyan, amit érdemes megosztani. Ha valaki nem tudná, akkor arról van szó, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy friss tanulmánya szerint a vörös hús és a feldolgozott hústermékek fokozzák a rák kialakulásának veszélyét. Olvastam több cikket és néztem meg több videót a témában, és úgy gondolom, hogy tökéletesem érthető, miért ezek a reakciók születtek. Szerintem mindenkinek végig kell mennie több fázison, hogy eljuthasson ahhoz, hogy elfogadja: nem kell másokat megölnünk ahhoz, hogy mi éljünk.

red-meat-cancer-connection.jpg

Tovább olvasom

Példás vegánok: Soós Ádám

Úgy gondolom, hogy az embernek fontosak a példaképek. Olyan emberek, akiktől tanulhat, akik megmutatják neki az utat. Ezért indítottam egy sorozatot, amiben olyan vegánokat mutatok be, akik hatással voltak rám, és akikről szerintem mások is példát vehetnek. A bemutatkozáson kívül 10 kérdést tettem fel nekik, amikből talán megismerhetitek ti is az ő gondolkodásukat és motivációjukat.

12170582_10207772420579429_237883602_n.jpg

Hogy ne azt gondoljátok, hogy csak a csinos nők miatt lettem vegán - hiszen korábban Klaut és Annát mutattam be ebben a rovatban ;) - most egy fiatal srácot akarok megismertetni veletek. Ádám szerintem egy célt megvalósító ember, aki nagyon sokat dolgozott és dolgozik azért, hogy elérje az álmait, így mindenki számára követendő példa lehet. De ő ráadásul egy nagyon jó vegán szakács is, és neki, és az ételeinek köszönhető, hogy nagyon gyorsan át tudtam állni a vegán étkezésre. Ugyanis ebben két problémán volt. Az egyik, hogy a munkahelyem környékén nem volt elég vegán étkezési lehetőség, főzni pedig nem mindig volt időm. A másik pedig, hogy példák kellettek, hogy igenis lehet jókat főzni vegánként is. Az Elixir, amiről már írtam is a blogban, megoldotta mindkét problémát.

Tovább olvasom

Példás vegánok: Bonifert Anna

Példás vegánok

Úgy gondolom, hogy az embernek fontosak a példaképek. Olyan emberek, akiktől tanulhat, akik megmutatják neki az utat. Ezért indítottam egy sorozatot, amiben olyan vegánokat mutatok be, akik hatással voltak rám, és akikről szerintem mások is példát vehetnek. A bemutatkozáson kívül 10 kérdést tettem fel nekik, amikből talán megismerhetitek ti is az ő gondolkodásukat és motivációjukat.

Annával Az Állatmentő Seregben ismerkedtem meg, ő is ott önkéntes. Emellett a Vegán Állatvédelem alapítója és elnöke, aki nagyon sokat tesz a vegán életmód bemutatásáért. Rendszeresen tart előadásokat, hetente több találkozót (filmklub, kezdő vegán klub, vegán sütizés stb.), illetve ő írta a Miért vegán? és az Állatvédők könyve könyveket is.

11825062_10207537311734224_3315496938895591180_n.jpg

Tovább olvasom

Rántott zöldségek sörtésztában

Ha nem derült volna eddig ki, én szeretek enni és főzni is, ezért fontos, hogy ezt megőrizzem vegánként is. Vegyes táplálkozásuként zöldségeket ritkán rántottam, de a sörtésztát már akkor is szerettem. Most viszont kapóra jön :) A sörtészta elkészítésének több módja van, van amelyikben sütőport, másikban élesztőt használnak, vagy éppen vodkát (van amelyikben tojást vagy mézet is, de ugye azokat én hanyagolom). Én tehát így csinálom.

img_0997.JPG

Tovább olvasom

Állatkísérlet-mentes kozmetikumok és mosószerek? Na de honnan?

Azt gondoltam, hogy ez lesz az egyik legnehezebb dolog. A mosószódához semmi kedvem nem volt, meg akartam tartani azt a kényelmem, hogy beöntök valamit a mosógépbe, és attól tiszta és jó szagú lesz a ruhám. És ezért nem akartam messze menni, vagy többet fizetni. Lehet ilyet? Naná hogy igen!

img_0977.JPG

Tovább olvasom