Vegán leszek! Ez most komoly?

A vegánok hülyék, én sose leszek az. Ezt gondoltam úgy másfél éve. Hogy mi változott? Lehet hogy semmi, csak rájöttem hogy én is olyan hülye vagyok :D Vagy nem, de erről szól a blog. Hogy miért akarok vegán lenni, mit teszek ezért, bemutatom a botladozásaim és a sikereim, hogy másoknak könnyebb legyen, Vagy legalább jobban megértsék, mit is jelent mindez.

Csak az ilyen nők miatt akarok vegán lenni :P

Vega vagy vegán?

Először is ezt tisztázzuk. Ezt a két dolgot már egyre többen meg tudják különböztetni, de azért beszéljünk róla, mi is a különbség. A vegetáriánus (vega) nem eszik semmilyen húst, a vegán pedig semmilyen állati eredetűt. Vagyis tojást, tejterméket (tejet, joghurtot, sajtot - jaj sajtot sem, de erről majd később) sem. Plusz nem visel állati eredetű ruhákat sem, bőrt vagy szőrmét. És nem használ olyan kozmetikumokat vagy háztartási vegyi anyagokat, amiket állatokon kísérleteztek ki. Vagyis a vegetarianizmus "csak" étrendváltoztatás, a veganizmus pedig egy teljes életmódváltás, egy másfajta gondolkodás, mint amit a "vegyes táplálkozásúak" (így hívják a vegánok a húsevőket) képviselnek.

Hülye-e vagy?

Teljesen, de ennek semmi köze a vegán életmódhoz. Hogy visszatérjek a kiindulóponthoz, másfél éve fogalmam sem volt, mit is jelent vegánnak lenni. Csak azt tudtam, hogy nem esznek húst. Hah, ezek hülyék - gondoltam -, én szeretem a húst, sose leszek ilyen. Tudni kell, hogy a vegánok többsége azért dönt így, mert nem akar több élőlényt kizsákmányolni. Nem akarja, miatta kínozzanak meg és öljenek meg élő és érző lényeket. Ráadásul úgy, hogy neki nincs feltétlenül szüksége a húsukra. Tehát a legtöbbjük szereti az állatokat, vagy aktív állatvédő. Én is az vagyok, és éppen ez volt a kifogásom sokáig arra, miért is nem leszek én az. Hiszen én így is többet teszek az állatokért, mint a legtöbb ember: kidobott kutyákat és macskákat fogadok be, kijárok menhelyre és foglalkozom az ott élő állatokkal, sőt, blogot is írok (szeretemacicamat.blog.hu) azért, hogy az emberek jobban megértsék a macskájukat, és ne dobják utcára vagy vigyék menhelyre, ha az furcsán viselkedik. Miért tegyem meg még ezt is?!

Amiért mégis

Nehéz ezt megfogalmazni, Talán úgy tudom megfogalmazni, hogy változtatni akarok a világon. Nap mint nap látom, ahogyan az emberek semmibe veszik, kizsákmányolják, sorsukra hagyják vagy megölik azokat az állatokat, akik rájuk vannak utalva. Változtatni akarok ezen, és ehhez az első lépés az, ha én magam változom meg, Lehet, hogy én egyedül kevés vagyok, de az is lehet, hogy sokan megértenek és követik a példám, vagy legalább elgondolkoznak rajta. Félreértés ne essék, imádom a húst. Minden étkezésemben volt valamilyen eredetű hús. Azért teszem ezt meg, mert így érzem helyesnek.

Még csak vega

De nem csapok egyből a lecsóba, több okból sem. Középkorú vagyok, az én szervezetem nem alkalmazkodik olyan gyorsan egy ilyen nagy változáshoz, mint mondjuk egy húszévesé. Tudnom kell, hogy milyen tápanyagokat miből tudok majd bevinni az állati eredetű táplálék nélkül, amit eddigi életemben megszoktam. Ráadásul az egész életvitelemet érintő változásról van szó. Úgyhogy egyelőre csak vega lettem, de minél többször igyekszem vegánul étkezni, és tanulmányozom, hogyan tudok áttérni a vegán életmódra.

A következő részek tartalmából

A blog erről szól, hogy hogyan élem ezt meg, miért csinálom, hogyan oldom meg a kollégákkal az ebédet, hogyan csinálok fasírtot vagy almás pitét a vasárnapi ebédre tojás nélkül, és mindez hogyan hat a testemre és a lelkemre. Valamint hogyan támogatnak vagy éppen támadnak emiatt a barátaim és a családom. Érdekes lesz és tanulságos, nekem mindenképpen, de remélem nektek is! Hetente 1-2 bejegyzést tervezek, szóval ennyi időtök lesz elolvasni a mindennapi harcaim :)