Vegán bejgli recept

Évek óta csinálok bejglit Karácsonyra, eddig csak cukormenteset, de idén először vegán is lett. Mindössze a tojást kellett helyettesítenem. A tésztában szerintem sikerült is, a teteje viszont nem lett olyan szép márványos, mint mikor még tojással csináltam. Ha erre van tippetek (ami cukormentes is, tehát a juharszirup nem jó), akkor kérlek szóljatok. Az íze viszont most is jó, ennek ellenére is :) Íme a receptem, amit több másik receptből gyúrtam össze az évek alatt.

img_1717.JPG

Hozzávalók (kb. 6 rúdhoz):

A tésztához:
75 dkg graham liszt
40 dkg margarin (laktózmentes, pl. Liga)
4 evőkanál fruktóz
4 ek lenmag
2 dl szójatej
2 zacskó instant élesztő
A diótöltelékhez:
40 dkg darált dió
2 dl meleg szójatej
25 dkg fruktóz
1 evőkanál zsemlemorzsa
fél citrom reszelt héja
2 evőkanál baracklekvár
1 teáskanál fahéj
1 rúd vanília
6 cl rumaroma
A máktöltelékhez:
40 dkg darált mák
1 dl víz
25 dkg fruktóz
1 evőkanál búzadara
fél citrom reszelt héja
2 evőkanál baracklekvár
1 teáskanál fahéj
A kenéshez:
napraforgóolaj 

Elkészítés:

Melós, és nem 10 perc alatt összedobható, de szerencsére nem is olyan bonyolult, mint sokan hiszik.

A tésztához először is a lenmagot daráld le mondjuk kávédarálóban, és adj hozzá kb. 4 ek. vizet (ez így 2 tojásnak fellel meg). A végeredménynek massza állagúnak kell lennie. Hagyd pihenni 20-30 percet. A margarint morzsold el a liszttel, szórd bele az instant élesztőt, majd tedd bele a többi hozzávalót is, és robotgéppel vagy kézzel jól dolgozd el. Ha szükségét érzed, több növényi tejet is adhatsz hozzá. Amire figyelj, hogy a végeredménynek keményebb állagú tésztának kell lennie. Tedd egy tálba, szórj alá-fölé lisztet, és egy nedves kendővel letakarva keleszd 1 órán át szobahőmérsékleten. Közben csináld meg a töltelékeket.

A diós töltelékhez a növényi tejet tedd fel főni, kapard bele a vaníliarúd belsejét és tedd bele az édesítőszert, majd forrald fel. Vedd le a tűzről, öntsd bele a diót és a szemlemorzsát, tedd bele a citromhéjat és a baracklekvárt, valamint a fahéjat, majd hagyd hűlni.

A mákos töltelékhez forrald fel a vizet az édesítőszerrel és a mákkal. Vedd le a tűzről, szórd bele a búzadarát és a citromhéjat, majd keverd el benne a baracklekvárt. A töltelékeknél arra figyelj, hogy ne legyen túl lágy, jól kenhető állagot kapj, ennek eléréséhez játssz nyugodtan a növényi tej-zsemlemorzsa, illetve a víz-búzadara aránnyal.

A tésztát oszd 6 részre, sütőpapíron egyenként nyújtsd ki őket (kb. 5 mm vastagságúra), és kend meg őket sorban dió- és máktöltelékkel úgy, hogy a hosszabbik oldalán kb. 2-3 centimétert hagyj szabadon. A két rövidebb oldalon hajts vissza a tésztából szintén kb. 2-3 centimétert, és a hosszabbik oldalánál fogva tekered fel (ebben segít a sütőpapír). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd őket, egymástól kb. 2-3 centiméter távolságra (nekem 3 fér el egy tepsiben).

A tetejüket kend meg olajjal, majd pihentesd langyos helyen kb. fél órát.

Közben melegítsd elő a sütőt. Én mindig maximum hőfokon szoktam, egyrészt mert így gyorsabb, másrészt mert ha az első pár percben magasabb hőfokon sütőd a tésztát, akkor magasabbra fog dagadni. Csak ne felejtsd el 2-3 perc után visszavenni a sütési hőfokot 180 fokra!

Ha megkelt a tészta, szurkáld meg pár helyen hústűvel vagy villával, hogy a sütés közben keletkező hő nehogy szétrepessze a remekműved. Majd középre téve a sütőrácsot süsd aranybarnára kb. 30-40 perc alatt a fenti hőfokon. A sütőt pedig az első 20 percben ne nyitogasd, mert összeeshet a tészta!

A tepsiben hagyd kihűlni, utána letakarva hűvös helyen tárold.

Ennyi! Ha odafigyelsz, nem tudod elrontani, ezért kezdőként is nyugodtan belefoghatsz. Sok sikert hozzá, és jó étvágyat!