Vegán bejgli recept
Évek óta csinálok bejglit Karácsonyra, eddig csak cukormenteset, de idén először vegán is lett. Mindössze a tojást kellett helyettesítenem. A tésztában szerintem sikerült is, a teteje viszont nem lett olyan szép márványos, mint mikor még tojással csináltam. Ha erre van tippetek (ami cukormentes is, tehát a juharszirup nem jó), akkor kérlek szóljatok. Az íze viszont most is jó, ennek ellenére is :) Íme a receptem, amit több másik receptből gyúrtam össze az évek alatt.
Hozzávalók (kb. 6 rúdhoz):
A tésztához:75 dkg graham liszt40 dkg margarin (laktózmentes, pl. Liga)4 evőkanál fruktóz4 ek lenmag2 dl szójatej2 zacskó instant élesztőA diótöltelékhez:40 dkg darált dió2 dl meleg szójatej25 dkg fruktóz1 evőkanál zsemlemorzsafél citrom reszelt héja2 evőkanál baracklekvár1 teáskanál fahéj1 rúd vanília6 cl rumaromaA máktöltelékhez:40 dkg darált mák1 dl víz25 dkg fruktóz1 evőkanál búzadarafél citrom reszelt héja2 evőkanál baracklekvár1 teáskanál fahéjA kenéshez:napraforgóolajElkészítés:
Melós, és nem 10 perc alatt összedobható, de szerencsére nem is olyan bonyolult, mint sokan hiszik.
A tésztához először is a lenmagot daráld le mondjuk kávédarálóban, és adj hozzá kb. 4 ek. vizet (ez így 2 tojásnak fellel meg). A végeredménynek massza állagúnak kell lennie. Hagyd pihenni 20-30 percet. A margarint morzsold el a liszttel, szórd bele az instant élesztőt, majd tedd bele a többi hozzávalót is, és robotgéppel vagy kézzel jól dolgozd el. Ha szükségét érzed, több növényi tejet is adhatsz hozzá. Amire figyelj, hogy a végeredménynek keményebb állagú tésztának kell lennie. Tedd egy tálba, szórj alá-fölé lisztet, és egy nedves kendővel letakarva keleszd 1 órán át szobahőmérsékleten. Közben csináld meg a töltelékeket.
A diós töltelékhez a növényi tejet tedd fel főni, kapard bele a vaníliarúd belsejét és tedd bele az édesítőszert, majd forrald fel. Vedd le a tűzről, öntsd bele a diót és a szemlemorzsát, tedd bele a citromhéjat és a baracklekvárt, valamint a fahéjat, majd hagyd hűlni.
A mákos töltelékhez forrald fel a vizet az édesítőszerrel és a mákkal. Vedd le a tűzről, szórd bele a búzadarát és a citromhéjat, majd keverd el benne a baracklekvárt. A töltelékeknél arra figyelj, hogy ne legyen túl lágy, jól kenhető állagot kapj, ennek eléréséhez játssz nyugodtan a növényi tej-zsemlemorzsa, illetve a víz-búzadara aránnyal.
A tésztát oszd 6 részre, sütőpapíron egyenként nyújtsd ki őket (kb. 5 mm vastagságúra), és kend meg őket sorban dió- és máktöltelékkel úgy, hogy a hosszabbik oldalán kb. 2-3 centimétert hagyj szabadon. A két rövidebb oldalon hajts vissza a tésztából szintén kb. 2-3 centimétert, és a hosszabbik oldalánál fogva tekered fel (ebben segít a sütőpapír). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd őket, egymástól kb. 2-3 centiméter távolságra (nekem 3 fér el egy tepsiben).
A tetejüket kend meg olajjal, majd pihentesd langyos helyen kb. fél órát.
Közben melegítsd elő a sütőt. Én mindig maximum hőfokon szoktam, egyrészt mert így gyorsabb, másrészt mert ha az első pár percben magasabb hőfokon sütőd a tésztát, akkor magasabbra fog dagadni. Csak ne felejtsd el 2-3 perc után visszavenni a sütési hőfokot 180 fokra!
Ha megkelt a tészta, szurkáld meg pár helyen hústűvel vagy villával, hogy a sütés közben keletkező hő nehogy szétrepessze a remekműved. Majd középre téve a sütőrácsot süsd aranybarnára kb. 30-40 perc alatt a fenti hőfokon. A sütőt pedig az első 20 percben ne nyitogasd, mert összeeshet a tészta!
A tepsiben hagyd kihűlni, utána letakarva hűvös helyen tárold.
Ennyi! Ha odafigyelsz, nem tudod elrontani, ezért kezdőként is nyugodtan belefoghatsz. Sok sikert hozzá, és jó étvágyat!