Az én hülye kérdéseim

Az én hülye kérdéseim a következők voltak. Sokon már mosolygok, de nézzétek ezeket el nekem, elvégre teljesen idegen vizekre eveztem.

Ha nem eszem húst, honnan viszem be a fehérjét?

Mindenki első kérdése ez. Én a VegaNinja oldalán találtam meg a választ: Fehérje nem csak a húsban, tojásban, tejben van, hanem a gabonákban, hüvelyesekben, olajos magvakban, de még a zöldségekben és gyümölcsökben is. Érdemes megemlíteni, hogy mindössze 10% fehérjét ajánlanak a bevitt kalória arányában, ami egy átlagos, viszonylag változatos vegán étkezéssel könnyen teljesíthető.
Megnyugtatásképp íme az 5 leginkább fehérjegazdag növényi táplálék: Szója (tofu, szójatej), bab, lencse, borsó, olajos magvak, zab, avokádó, brokkoli, karfiol, spenót (és más zöld levelek). Ezen kívül az úgynevezett szejtán (búzahús) is rendkívül sok fehérjét tartalmaz, hiszen ez gyakorlatilag a búzából kivont sikér, a glutén. Sokan óvva intenek a glutén és a szója fogyasztásától, a mi álláspontunk az, hogy mértékkel ehetjük őket, nagyon ízletes ételek készülnek belőlük, főként egy kezdő vegán számára sokat segít a régi ízek, hagyományos ételek helyettesítésében.

Imádok sütni! A tojást mivel helyettesítsem?

Többféle megoldás is van, ismét csak a VegaNinja segített:

Sütikhez

  • Lenmag: 1 evőkanál darált lenmag + 3-4 evőkanál víz. használhatsz egész lenmagot is, ez esetben robotgéppel kell összeturmixolni. A végeredmény sűrű, tojásszerű legyen. 
  • Érett banán: Egy érett banán felét törd össze villával, ez megfelel egy egész tojásnak 
  • Almapüré: Fél deci almaturmix megfelel 1 egész tojásnak sütikben. 
  • Mogyoróvaj: 3 evőkanál mogyoróvaj 1 egész tojásnak felel meg. 

Zselésítésre

  • Chia mag: 1 evőkanál chia magot 1 deci vízzel keverj össze, és hagyd 15 percig állni, míg zselés nem lesz. 
  • Szójafehérje por: 1 evőkanál szójafehérjeport keverj össze 3 evőkanál vízzel, és keverd el alaposan 
  • Agar Agar: 1 evőkanál agar agarhoz 3 evőkanál vizet adj, keverd el. 

Panírozáshoz

Tönkölylisztet vagy csicseriborsó-lisztet keverj ki vízzel sűrű palacsintatészta állagúra, használd ezt tojás helyett

Palacsintába

A palacsinta tej és tojás nélkül is elkészíthető, a titok annyi, hogy 1 órát állni kell hagyni a palacsintatésztát a hűtőben sütés előtt. (Tipp: keress rá: "vegán palacsinta recept")

Lecsó

Ha a lecsót tojással szereted, próbáld ki zabpehellyel! A hagyományosan elkészített, párolt paradicsom, paprika, hagyma keverékhez adj hozzá (2 személyre) 2-3 evőkanál zabpelyhet és fél deci vizet! Vigyázz, a zabpehely megduzzad, ne tegyél bele túl sokat!

Napközben hol ehetek és mit?

Egyre több helyen vannak jó vegán éttermek, de sajnos felém egyik sincs közel. De "hagyományos helyeken is találhatunk megfelelő kaját a vegán étrendünkhöz.

Gyrosos

Itt szinte mindig van falafel is, ami ugye csicseriborsóból van. Kérhetjük pitában vagy tálban, de arra figyeljünk, hogy ne kérjünk rá joghurtos öntetet, illetve kérjük meg a szakácsunkat, hogy mossa el a villát, nehogy véletlenül húscafatok kerüljenek a kajánkba.

Kínai

Itt többféle közül választhatunk: szerzetesek eledele (párolt zöldségek), rántott tofu, esetleg valami zöldséges golyó.

És persze lehet rendelni vegán pizzát vagy vegán ebédet.

Na és a reggeli és a vacsora?


Reggelire a következőket szoktam enni: margarinos kenyér növényi sajttal és zöldségekkel, mogyoróvajas kenyér, zabpehely növényi tejben.
Vacsorára vagy ezek közül valamit, vagy chilis babot, esetleg a kedvenc csicseriborsós receptem, ami 10 perc alatt kész van :) Ezt hamarosan bemutatom majd nektek is.

Nehéz ez? A váltás lehet, de csinálni már szerintem sokkal könnyebb.